Category: Havana

Aankomst in Cuba

Cuba kom je niet zomaar in. Na onze vlucht van ruim 10 uur werden werden we eerst “gedesinfecteerd” in het vliegtuig. Op het vliegveld werden vervolgens paspoort en visum uitgebreid bestudeerd. De handbagage werd door een scan gehaald en toen we ons naar de bagageband begaven, zagen we daar een schattig hondje enthousiast snuffelen aan onze koffers. Het bleek een drugshond te zijn, want hij werd vergezeld door een iets minder schattig uitziende Cubaanse militair.

Eenmaal in het land hadden we nog een busrit van meer dan twee uur voor de boeg, voor ons eerste hotel in de hoofdstad Havana was bereikt. Dit zou onze uitvalsbasis worden voor de komende twee dagen. Een prima hotel met zwembad erbij, al is niet alles even modern.

Tegenover het hotel staat een groot grijs gebouw dat er nogal imposant uitziet. Bij navraag bleek dit de Russische ambassade te zijn. Het leek meer op een commandotoren.

Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en heeft 2,2 miljoen inwoners. Vandaag gingen we deze bijzondere stad verkennen. Het zou een drukke dag worden want Havana heeft heel veel te bieden. We startten bij de begraafplaats. Een enorm terrein waar veel beroemde Cubanen begraven liggen. Sommige graven waren nog steeds in gebruik.

De volgende stop was het “Plein van de Revolutie”. Hier heeft Fidel Castro vele van zijn toespraken gehouden.

Voor de kust ligt een fort dat nog gebouwd is door de Spanjaarden. Vanaf hier zagen we een prachtig panorama van de stad.

We struinden over de straten van het oude gedeelte van Havana. We gingen diverse winkeltjes en cafés in. Opvallend is dat Ernest Hemingway is hier zeer populair is. Alle plaatsen waar deze Amerikaanse schrijver is geweest in Havana, worden beschouwd als toeristische attracties: het hotel waar hij verbleef, de bar waar hij kwam en het huis waar hij woonde. Zijn butler had een groot praalgraf op de begraafplaats.

Uit diverse straten hoorden we de klanken van Rumba, Salsa of Mambo-muziek. De Cubanen weten hoe ze een feestje moeten bouwen.

Uit de tijd van de Spanjaarden zijn massa’s kanonnen overgebleven. Deze zijn creatief gebruikt om stukken straat mee af te sluiten.

Overal in de straten rijden oldtimers. Je waant je in de jaren 60. Er staan prachtige en kleurrijke gebouwen in de stad. Maar het is wel opvallend de meesten niet al te best zijn onderhouden.

We bezochten een rum-fabriek waar we echte Cubaanse Legendario rum konden proeven. Ze waren er niet zuinig mee en na één glas smaakt alles nog lekkerder!

De lunch gebruikten we in één van de hoogste gebouwen van Havana. Deze wolkenkrabber werd gebouwd in 1958. Het gebouw zelf verdient niet de schoonheidsprijs maar het uitzicht op de 33e verdieping was wel indrukwekkend.

‘s Avonds werden we opgehaald door de kenmerkende Amerikaanse auto’s die je overal in Cuba ziet. Zo konden we zelf ervaren hoe het is om in deze oude barrels rond te rijden. Dat is nog opvallend comfortabel!

Niet alles in de auto’s functioneert meer. In de ene wagen deed de kilometerteller het niet, bij een andere was de ruitenwisser kapot en lag het zijraam eruit. Het mocht de pret niet drukken. Luid claxonnerend scheurden we door de straten.

Na het avondeten zochten we nog een typisch Salsa café op, waar lekkere cocktails geserveerd werden en onze Cubaanse gids, luisterend naar de naam Acosta, Annemarie een paar pasjes Salsa bijbracht.