Category: Sancti Spiritus

Sancti Spiritus en Santa Clara

We verlieten de bergen om een bezoek te brengen aan Sancti Spiritus. Onderweg maakten we nog een korte stop bij een uitzichtpunt. Wij waren vooral gefascineerd door de bijzondere flora en fauna die we om ons heen zagen.

Dit is een levendig Cubaans stadje met een gezellig historisch stadscentrum. Sancti Spiritus is niet zo toeristisch als Trinidad waardoor we beter konden zien hoe doorsnee Cubanen leven.

In het kerkje konden we de antieke klokkentoren beklimmen en misschien was dat niet helemaal de bedoeling, maar de verleiding zelf een keer de klok te luiden kon ik toch niet weerstaan.

Van het centrale plein liepen we naar de groente en fruitmarkt om een vers stukje fruit te proberen.

Van Sancti Spiritus was het een uurtje rijden naar Santa Clara, via de vierbaans nationale autosnelweg waar nauwelijks auto’s op rijden.

Santa Clara is de stad waar Che Guevara de beslissende slag toebracht aan de troepen van Batista.

Het mausoleum waar zijn resten begraven liggen, is te vinden in deze stad. Onder een enorm standbeeld van El Commandante zien we in een ruimte waar gepaste stilte heerst, de kisten van Ché en zijn 39 strijdmakkers. Ze zijn geëxecuteerd in Bolivia toen hij de revolutie daar probeerde te verspreiden.

Naast de grafkelder is een museum waar de hele levensloop van Ernesto “Ché” Guevara bekeken kan worden. Ze hebben de gekste dingen van hem bewaard, zoals zijn pijp, zijn schooldiploma’s, handgeschreven brieven en natuurlijk de pistolen en geweren die hij op de vijanden van de revolutie had leeggeschoten.

Morgen is het alweer de laatste dag van onze rondreis door Cuba. We zullen dan naar Varadero rijden, waar we een week blijven.