Category: Topes de Collantes

Het tropisch regenwoud van Cuba

Een aanzienlijk deel van Cuba is bergachtig. Hier is het vochtiger dan elders op het eiland, daarom is het bedekt met een dicht tropisch regenwoud. Vandaag gingen we op avontuur diep dit woud in.

We stapten in een 6×6 legertruck van degelijke Russische makelij voor de rit de bergen in. Na 50 jaar doen deze voertuigen nog steeds trouw dienst. Ze hadden geen enkel probleem met het slechte wegdek en de diepe modderige paden.

De truck zette ons af en we gingen te voet verder. Het pad bracht ons langs de wonderen van de Cubaanse natuur. Om ons heen hoorden we de geluiden die je doorgaans met oerwouden associeert.

Er groeien wilde bananenbomen, koffieplanten, mangobomen en mimosa plantjes met blaadjes die dicht gaan als je ze aanraakt.

In de verte konden we het geraas van het water al horen, maar eenmaal bij de waterval aangekomen waren we stomverbaasd door de schoonheid van het vallende water. Door de heftige regenval van de afgelopen dagen waren de watervallen nog indrukwekkender.

We namen een frisse duik in de rivier en voelden ons één met de natuur.

Onderweg zagen we hagedissen, roofvogels en zelfs een klein schildpadje hield zich schuil in het water.

De terugweg ging via een koffieplantage, waar we uitgelegd kregen hoe de koffiebonen wordt geoogst, gemalen en geroosterd. Op Cuba zijn al sinds de koloniale tijd veel koffieplantages geweest. Uiteraard konden we de koffie proeven.

Mijn geduld werd wel op de proef gesteld, want elk kopje koffie werd tergend langzaam geserveerd. Het was echter wel een heerlijk bakkie! Verser kan de koffie immers niet worden gemaakt.

Moe maar voldaan kwamen we terug in het hotel. We waren het erover eens dat dit een hoogtepunt van de vakantie was geweest.