Category: Viñales Vallei

Pinar del Rio

Een flinke rit het binnenland in bracht ons in de provincie Pinar del Rio. Hier worden de sigaren geproduceerd waar Cuba bekend om staat. We brachten een bezoek aan de fabriek waar Trinidad sigaren worden gemaakt. Het hele proces om sigaren te maken is handwerk, er komt geen machine aan te pas.

Daarna reden we door naar de Vinales vallei, waar de tabak wordt verbouwd.

Buiten Havana valt op hoe primitief de mensen leven. We zagen regelmatig een paard en wagen op de weg of een boer die met zijn os het land aan het ploegen was.

Een stop bij een grote rotsschildering die in opdracht van Fidel Castro was gemaakt mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Toen we buiten de toeristische route een tussenstop maakten kwam een heel gezin naar buiten om naar ons te wijzen en te zwaaien.

Langs de weg groeiden mango’s en icacos die vers van de bomen geplukt konden worden. Lekkernijen die wij natuurlijk niet aan ons voorbij lieten gaan. Bij een tabaksboer zagen we meer over hoe de tabaksplanten worden geteeld en we konden zelfs een kijkje nemen in zijn huis.

Tot besluit van deze dag gingen we een grot in. Deze grotten zijn ontstaan door de onderaardse rivieren zoals je die ook in Mexico hebt.