Het tropisch regenwoud van Cuba

Een aanzienlijk deel van Cuba is bergachtig. Hier is het vochtiger dan elders op het eiland, daarom is het bedekt met een dicht tropisch regenwoud. Vandaag gingen we op avontuur diep dit woud in.

We stapten in een 6×6 legertruck van degelijke Russische makelij voor de rit de bergen in. Na 50 jaar doen deze voertuigen nog steeds trouw dienst. Ze hadden geen enkel probleem met het slechte wegdek en de diepe modderige paden.

De truck zette ons af en we gingen te voet verder. Het pad bracht ons langs de wonderen van de Cubaanse natuur. Om ons heen hoorden we de geluiden die je doorgaans met oerwouden associeert.

Er groeien wilde bananenbomen, koffieplanten, mangobomen en mimosa plantjes met blaadjes die dicht gaan als je ze aanraakt.

In de verte konden we het geraas van het water al horen, maar eenmaal bij de waterval aangekomen waren we stomverbaasd door de schoonheid van het vallende water. Door de heftige regenval van de afgelopen dagen waren de watervallen nog indrukwekkender.

We namen een frisse duik in de rivier en voelden ons één met de natuur.

Onderweg zagen we hagedissen, roofvogels en zelfs een klein schildpadje hield zich schuil in het water.

De terugweg ging via een koffieplantage, waar we uitgelegd kregen hoe de koffiebonen wordt geoogst, gemalen en geroosterd. Op Cuba zijn al sinds de koloniale tijd veel koffieplantages geweest. Uiteraard konden we de koffie proeven.

Mijn geduld werd wel op de proef gesteld, want elk kopje koffie werd tergend langzaam geserveerd. Het was echter wel een heerlijk bakkie! Verser kan de koffie immers niet worden gemaakt.

Moe maar voldaan kwamen we terug in het hotel. We waren het erover eens dat dit een hoogtepunt van de vakantie was geweest.

4 Reacties

 • Door Fleur, June 30, 2012 @ 7:56 pm

  Lekker bakkie Jungle… ben jaloers!

 • Door Mieke Jacobs, January 16, 2016 @ 2:40 pm

  Hallo, dit lijkt mij inderdaad één van de fijnste dingen die je ginder kan meemaken. Wij plannen zelf een reis met 4 personen naar Cuba (vanaf Havana richting Pinar del Rio en ten oosten van Cuba tot Trinidad). Waar moeten we zijn om die trip die jullie maakten te reserveren? Hebben jullie nog andere tips voor ons? We willen graag ook enkele dagen in de buurt van het strand logeren, maar zeker niet in Varadero. We zoeken het echte Cuba op. Met een bootje varen op een rivier tussen de weelderige begroeiing, een suikerplantage bezoeken, … natuurlijk ook Havana en Trinidad als stad bekijken. Hebben jullie ervaringen met en eventueel aan te raden adressen voor logies – casas particulares of sfeervolle hotelletjes? Alvast bedankt. Mieke

 • Door Jeroen Derwort, January 18, 2016 @ 8:15 am

  Leuk om te horen dat je naar Cuba gaat. Goed moment om dat te doen, mogelijk gaat het land snel veranderen nu de sancties opgeheven zijn.

  De jungle was zeker één van de leukste dingen die we gedaan hebben, naast het bezoeken van de authentieke plaatsjes op Cuba, zoals Trinidad. Dus dat is een aanrader. Voor Havana moet je ook echt even de tijd nemen, wij waren er effectief één dag, dat vonden we veel te kort. Hoewel wij georganiseerd gereisd hebben, moet het heel goed mogelijk zijn op eigen gelegenheid door het land te trekken. Alvast veel plezier!

 • Door Merel Benoit, January 7, 2017 @ 1:58 pm

  Ik doe mijn jaarwerk over Cuba en ik kan veel toffe info over Cuba vinden dankzij jullie reis het lijkt me een zalig land.

Andere links naar dit artikel

Plaats een reactie